Vi spenderade inte mindre än tre dagar i skogarna i Råne Älvdal mellan Boden och Gällivare under vår resa i norr. Från denna nyetablerade ”hub” i Norrbotten utgick vi för våra intervjuer med Aurora Safari Camp utanför Gunnarsbyn, för möten i Luleå, för digitala paneldiskussioner om landsbygdsutveckling, för intervju i livesänd radio och för snöskovandring innan arbetsdagens början. Vi kom hit för att träffa Fredrik Broman, turismföretagaren som brinner för landsbygdsutveckling och ”återvildandet” av skogen.

 

Fredrik Broman är uppvuxen i södra Sverige, men flyttade efter studier upp till släktingar i Sörbyn några mil utanför Boden. Härifrån utgick han i sitt arbete som fotograf, ett arbete som även tog honom till Afrika under några år. Och på den vägen är det – fotografi och Afrika blev starten på Aurora Safari Camp. Som i sin tur blev starten på The Outpost. Som i sin tur blev starten på… ja, så där fortsätter det.

Området kring Gunnarsbyn och Mårdsel har blivit en hub för turismföretag och andra näringsverksamheter, mycket med internationell prägling. Långt borta, men ändå så nära allt.

I vårt samtal pratar Fredrik om sina tankar kring landsbygdsutveckling och dess betydelse, hur turismen kan bidra till att fler människor kan hitta ut till naturen, bosätta sig där och bedriva verksamhet. Han pratar också om hoten mot landsbygdsutvecklingen, om det som sätter käppar i hjulen.

Ni kan läsa mer om Fredriks verksamheter här:
www.aurorasafaricamp.com och www.theoutpostsweden.com

Foton: Helena Gunnare

Mötet med Fredrik Broman på Aurora Safari camp kommer att publiceras i våra sociala kanaler och på vår webb under våren – www.letsmeetandtalk.se Instagram: @letsmeetandtalk.se