Hur kommer det sig att jag låter hjärtedriv få en egen temavecka under Let’s Meet & Talk? En del kan nog se det som märkligt, och andra helt naturligt. För mig är det helt självklart. Hjärtedriv, alltså att drivas av vad som känns rätt i hjärtat, är vad jag byggt min verksamhet på, och även orsaken till att Let’s Meet & Talk blev av. I de kurser jag håller för blivande naturguider och outdoorföretagare är den första frågan jag ber dem ställa sig: Vad får ditt hjärta att sjunga?

När hjärtat är inblandat är det sällan bara sig själv man tänker på, utan någon, några eller väldigt många andra. När man följer sitt hjärtedriv är det lättare att gå framåt, att stå stark när det blåser runt omkring och även om man känner att det är motigt och tufft så låter man sig inte stjälpas för att den positiva känslan och det flow man har är så mycket starkare.
Hjärtedriv kan väl också översättas till att följa sitt samvete. Det får inte bara oss själva att må bra, för det vi gör med hjärtat har ju en förmåga att göra livet bättre även för andra.

När det kommer till just framtida generationers tillgång till natur och friluftsliv, och hur vi inom besöksnäringen och friluftsbranschen ska kunna bidra till att göra det vi kan för att säkra denna framtid – så kommer vårt hjärtedriv att behövas. Vi behöver agera med hjärtat, med ett rent samvete.

Men alla andra då…
Någon sa till mig en gång att, ”varför ska ni inom turismbranschen förändra ert sätt att arbeta, det finns ju andra industrier som påverkar klimatet ännu mer än vad ni gör?” Ja. Men det är ju inte vår bransch säger jag. Vi kan ju inte så lätt förändra andra – men vi kan till 100% förändra oss själva och vår bransch. Vi kan följa våra hjärtan och våra samveten, andra får följa sina. (Det fina med att jobba med turism är ju att vi, kanske bättre än någon annan bransch, kan påverka människor i alla andra branscher, att connecta människor med naturen och det genuina igen.)
”Det spelar ingen roll vad jag gör”-mentaliteten är också vanlig, eller det där som barn brukar köra med ”Men alla andra gör ju det”. Visst, gör som du vill, men ta en titt på ditt samvete innan, vad säger hjärtat? Har du samvete att göra som ”alla andra”, eller vill ditt hjärta något annat? Jag säger bara att om det är så – ja, då bör man följa hjärtat, samvetet. För annars gnager och skaver det, och man lever inte livet fullt ut.

Att använda hjärtat
Vi kan inte göra allt själva, men vi kan göra det vi kan med de redskap vi har, med det yrke vi har, med våra kompetenser, kontakter och kreativitet.
I ditt arbete, i dina beslut, vad säger ditt hjärta, vad säger ditt samvete – är detta något du kan göra med rent samvete – med andra människor, djur eller framtida generationer i åtanke? Vad skulle du allra helst vilja göra, vad får ditt hjärta att sjunga?

Det är samma sak med kommunikation och påverkan. Om vi inte talar med våra hjärtan, kan andras hjärtan inte höra oss. Enkelt egentligen.
Hjärtat är en underskattad vägvisare, en kompass vi behöver lyssna mer på idag för att fatta långsiktiga, hållbara beslut som inte bara gynnar oss själva, utan alla andra och de som kommer efter oss.

Välkommen att följa Let’s Meet & Talk med ett öppet hjärta. Hoppas att avsnitten som du kan se här under hösten kickar igång något i ditt hjärta, något du vill ta efter, göra annorlunda eller kämpa för.

Linda Staaf
Initiativtagare till Let’s Meet & Talk
Turismföretagare och föreläsare på Woods & Water of Sweden
linda@letsmeetandtalk.se