Felicia Eckersten, Force of Nature:

Frustration, bakslag, säljande, det eviga kämpandet för en naturturismföretagare. Men något som vi alltid har kvar och som vi kan återhämta oss i är naturen. Naturen som ger oss styrka, lugn och ro, kraften att kunna kämpa vidare och få hämta inspirationen. För att det är ju naturen vi brinner för.

Vi behöver inte massa forskare för att ta reda på vilka faktorer som gör att det sker en förändring hos oss när vi vistas i naturen, vi behöver bara gå ut i naturen och så vet vi att det här, det mår vi bra av. Borde inte det vara bevis nog för att doktorn kan skriva ut natur på recept?

Det finns inget annat ställe som får mig att må så bra som i naturen. Ibland är det kanske det öppna stora havet jag behöver med det fascinerande solnedgångarna, andra stunder är det den ljusgröna nykläckta vårbokskogen med sina gigantiska stammar som skapar ett tak av grönska högt ovanför mitt huvud. Där solen får strimma in och lysa mig i ansiktet, och jag andas ut. Jag mår så bra när jag får vistas i naturen, och jag vet att de flesta gör lika så.

Jag vill så gärna få ut informationen om att naturen har alla dessa främjande hälsoeffekter precis så som att äta rätt, sova gott och motionera har. Varför finns det miljoner olika dieter och träningsmagasin för att må bra, men ingen information om att bara gå ut och vara i naturen? Är inte naturen en av dessa grundpelare som vi har för att kunna må bra?

Samtidigt som jag önskar att alla människor fick kunskapen om naturenshälsoeffekter och att vi började vistas mer i naturen som är en sådan grundläggande pelare för att vi ska må bra, så är jag också rädd om vår natur.
I mitt företag Force of Nature delar jag med mig av kunskapen om vad naturen kan göra för vår hälsa, detta genom skogsbad. Målet är att få ut så många människor i naturen som möjligt. Jag jobbar även som Landskapsingenjör och hoppas på att jag även får ta med mig skogen in i staden en dag.
För allt behöver ju balans, men med allt fler kalhyggen, större städer, köpcentrum som byggs på den bästa åkermark så ser ju inte framtiden ljus ut. Men med en pandemi så kanske vi har sett att det finns en naturtrend som har ökat. När nattlivet och alla de olika underhållningarna i staden avtog, så fanns det inte mycket aktiviteter kvar att göra. Naturen stod där redo att upptäckas och vistas ute blev allt mer populärt. Vi står därför nu inför nya problem; kommer naturen räcka till oss alla? Klart att den gör! Men vi som vistas i naturen och älskar den så kanske också har ett större ansvar att vara förebilder för hur vi tar hand om vår natur? Jag pratar då om nationalparker och naturreservat som har utmärkta vandringsleder som får högbelastning och med gäster som inte är så naturvana. Det blir kaos på parkeringar och nedtrampade stigar, brutna grenar, och skräpiga skogar. Om det är något som Skogsbad har lärt mig så är det att ju mer vi vistas i skogen desto mer älskar vi den, och ju mer vi älskar något desto bättre tar vi hand om den.

Men vad är vårt ansvar, hur kan vi jobba för att minska trycket på de högst belastade områdena. Hur kan vi få gästerna att sluta slänga skräpet så som de gör i staden. Är det, det som är felet, att i staden så kommer det någon och plockar upp efter dem?

På Force of Nature´s turer delar vi ut tygskräppåsar, du vet dem där som Naturkompaniet och Håll Sverige Rent har tagit fram; och hoppas till att uppmuntra gästerna till att plocka skräp längst lederna i skogen även hemma, det kanske till och med smittar av sig å andra? Good enough jag vet inte, det enda jag vet är att även små saker har stor betydelse.

Men på något sätt vill jag mer, vad kan vi göra tillsammans som naturturismföretagare?

 

Ha en underbar dag!

Felicia Eckersten
Force of Nature