v.41: Skogen

 

Skogen, är en het debatt i Sverige just nu. Eller rättare sagt, frågan om hur skogen brukas. Så skogen får en egen temavecka här på Let’s Meet, då det är så många av de vi mött i videossamtalen som vill prata om dess betydelse. För den är ju det, betydelsefull, för oss som gillar friluftsliv, arbetar med turism och som vill begränsa de klimatförändringar som nu sker.

Veckans gästblogg: Skogsbiologen Sebastian Kirppu
Veckans funderare – frågor att ställa sig själv eller diskutera med kollegorna eller i klassrummet.
Veckans teasers på tema skogen
Veckans videoavsnitt: Denna vecka släpper vi två videos: 1, Ösjönäs i Tiveden och 2, UrNatur i Östergötland

Tyck gärna till här eller i våra sociala kanaler där innehållet också delas under veckan:
Instagram: www.instagram.com/letsmeetandtalk.se/
Facebook: www.facebook.com/letsmeetandtalkframtid

 

Skog – vad är det för något?

BildF

Fotograf: Jan-Erik Nilsson från Gällivare.


GÄSTBLOGG
Sebastian Kirppu syns mycket i media i sin roll som skogsbiolog, några av er känner säkert igen honom från exempelvis SVTs serie Slaget om Skogen. Vad är egentligen en skog och varför är den så viktig? Varför tycker inte Sebastian att det är OK att hugga ner skog för att planera ny – skog som skog, eller? Och vad har allt detta med klimatet att göra? Läs Sebastians inlägg här! 

 

Veckans funderare

1, Vem påverkar skogsbruket?

Att det slutliga ansvaret ligger hos markägaren i frågan om hur skogen brukas kanske är svårt att komma ifrån, eller? (Så kan man ju också tänka på att Sveaskog och Svenska Kyrkan som är stora markägare faktiskt ägs gemensamt av oss som bor i Sverige…) Men påverkan på hur skogen brukas – vilka är då inblandade? Hur kan man som turismföretag eller friluftsutövare vara med och påverka i den riktning man vill att svenskt skogsbruk ska ta?

2, Hur möter man efterfrågan på virke? Eller, ska man göra det rättare sagt?

Vi behöver kallhyggesmetodiken för att effektivisera skogsbruket så det kan möta den ökade efterfrågan på förnyelsebara råvaror säger en del. Man når samma effekt med plockhuggning, och då räddar man dessutom ekosystem och klimatet menar andra. Hur möter man efterfrågan på virke? Eller… ska man göra det? Vad skulle hända om man helt enkelt inte gjorde det, vilka konsekvenser skulle det få för samhället… och klimatet?

3, Ska man ta betalt för skogsvistelser?

Sug på den! Förespråkare menar att det är ett sätt att bevara skogen, att kunna tjäna pengar på att låta skogen stå istället för att avverka den. Något som kan gynna både turismföretag, landsbygdsutveckling och ekosystemet/klimatet. Motståndare menar att ingen människa eller företag enskilt kan ”äga” naturen som är till för oss alla, att vi alla har rätten att vistas där närhelst vi vill och att skogen inte ska få vara en arena endast för de som har råd att betala – dessutom ägs ju mycket skog av oss som bor i Sverige genom statliga Sveaskog.
Kanske är inte svaret svart eller vitt, kanske finns det alternativ här? Kan statlig skog brukas/nyttjas på annat sätt? Vad sitter ni på för fiffiga lösningar?

 

Veckans teasers

 

Veckans videoavsnitt = dubbelvecka med två videoavsnitt!

1, Ösjönäs, Tiveden

Vad säger branschen 2021?
Avsnitt 3.
I det här avsnittet träffar vi Jessica Sannö som tillsammans med sin familj driver boende- och aktivitetsanläggningen Ösjönäs i Tivedens Nationalpark. Vi pratar om skogens betydelse, om att bedriva turism omgiven av skyddad natur, om kollektivtrafik och marknadsföring.

 

2, UrNatur

I det här avsnittet träffar vi Ulrika Krynitz och Håkan Strotz som tillsammans driver naturturismföretaget UrNatur, beläget på en gård söder om Ödeshög i Östergötland. Här kan gästerna bo över i trädhus i skogserimitaget och njuta av omgivningarna i skogen och på vattnet.